Avgassystem

Börjar bilens acceleration bli segare, låter det konstigt från avgasröret? Det kan vara ett tecken på ett läckage, alternativt ett sönderrostat avgasrör.

Avgassystemet består av mer än bara avgasröret som man kan se sticka ut från bilens baksida. Moderna bilar är utrustade med en katalysator som renar avgaserna från de farliga och miljöskadliga föroreningarna, det gäller exempelvis kolmonoxid och kolväten.

En av komponenterna är ljuddämparen som dämpar avgasernas ljud, så att det inte låter alltför mycket när motorn är på. Beroende på modell kan bilen ha en andra ljuddämpare som sitter i mitten av avgassystemet. Ljuddämparen använder sig av absorberingsprincipen och reflektionsprincipen. Absorberingsprincipen innebär att ljuddämparen är fylld med material så som stenull eller fibermatta, material som absorberar ljudet. Reflektionsprincipen innebär att ljudvågorna som passerar ljuddämparen måste passera hinder som har konstruerats inuti själva ljuddämparen.

Avgassystemets livslängd kan variera en hel del och beror på ett antal olika faktorer. Faktorer som spelar in i processen är bland annat körstil, förbrukning men i synnerhet kallstarter som bidrar till att avgassystemet rostar. Att köra med korta sträckor med kall motor utan att den blir varm skyndar också på rostningen.

Hörs ett puttrande ljud när bilen är på tomgång alternativt när du gasar? Då kan det vara ett tecken på att du har ett läckage någonstans i avgassystemet. För att vara ännu säkrare på eventuellt läckage brukar en svart sotfläck bildas runt hålet. Har du problem med avgassystemet är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi på Svenska Avgasrör i Bredäng har kompetent och trevlig personal i bilverkstaden som hjälper dig att lösa problemet.

Kontakta oss

Behöver få din bil servad eller reparerad? Välkommen att kontakta oss.

 08-88 19 64

Kontakta oss


Bredängsvägen 235, 127 32, Skärholmen


svenska.avgasror@gmail.com


mån - fre: 08:00 - 17:00

lunchstängt: 12:00 - 12:45

Svenska Avgasrör i Bredäng AB